Federalna Vlada dala saglasnost na plan poslovanja JP "Autoceste" FBiH

Bez autora
Mar 07 2011

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala i dala suglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za ovu godinu koje je, u skladu s odredbama Zakona o cestama Federacije FBiH, pravni sljednik Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i u toj funkciji preuzimaju svu opremu, uposlene i dokumentaciju Federalne direkcije. Planom poslovanja JP Autoceste FBiH za 2011. godinu, prvenstveno je obuhvaćen nastavak realiziranja projekata koje je Federalna direkcija za autoceste ugovorila prije 31. prosinca 2010. godine, ali i projekata čija je tenderska procedura pokrenuta prije navedenog datuma. Nastavit će se i započete aktivnosti oko pripreme za gradnju mreže autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, kao i aktivnosti po osnovu implementiranja uzetih kredita međunarodnih financijskih institucija (EIB, EBRD i KIF) kako za projekte koji su u fazi realiziranja tako i za projekte koji su u fazi tenderske procedure ili prireme za tenderske procedure.

Federalna Vlada dala saglasnost na plan poslovanja JP "Autoceste" FBiHVlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala i dala suglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za ovu godinu koje je, u skladu s odredbama Zakona o cestama Federacije FBiH, pravni sljednik Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i u toj funkciji preuzimaju svu opremu, uposlene i dokumentaciju Federalne direkcije.

Planom poslovanja JP Autoceste FBiH za 2011. godinu, prvenstveno je obuhvaćen nastavak realiziranja projekata koje je Federalna direkcija za autoceste ugovorila prije 31. prosinca 2010. godine, ali i projekata čija je tenderska procedura pokrenuta prije navedenog datuma.

Nastavit će se i započete aktivnosti oko pripreme za gradnju mreže autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, kao i aktivnosti po osnovu implementiranja uzetih kredita međunarodnih financijskih institucija (EIB, EBRD i KIF) kako za projekte koji su u fazi realiziranja tako i za projekte koji su u fazi tenderske procedure ili prireme za tenderske procedure.

Predstoji, također, okončanje financijskih pregovora za kreditno zaduženje za izgradnju dionica Vlakovo-Tarčin i Svilaj - Odžak (banka EIB, kredit 166 milijun eura), kao i završetak tehničkih i finansijskih pregovora za poddionicu Počitelj-Zvirovići (banka EIB, kredit 60 milijuna eura).

Kad je u pitanju finansijski dio Plana poslovanja, računa se da će raspoloživa ukupna sredstva za investiranje iznositi 142.579.310,35 konvertibilnih maraka, a kako obveze po međunarodnim financijskim kreditima iznose 2,5 milijuna maraka, za investiranje bi ostalo 140.079.310,35 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik